Rijangst overwinnen
Speciale aandacht voor mensen met rijangst.
Er zijn in Nederland ongeveer een miljoen mensen die aangeven zich onzeker of angstig te voelen in de auto. Voor sommigen betekent dit dat zij het halen van het rijbewijs jaren uitstellen. Annemieke Boonstra begeleidt al vele jaren mannen en vrouwen met rijangst en onzekerheid in het verkeer.
In samenwerking met Sanne Janus, GZ – psycholoog, heeft zij een aanpak ontwikkeld, gericht op het overwinnen van deze angst en onzekerheid. Rijangst heeft veel overeenkomsten met faalangst. Bij rijangstdraait het vaak om de angst niet goed te kunnen reageren in verschillende verkeerssituaties. Hierbij kun je denken aan het beheersen van de auto, het reageren op fouten van anderen en het uitvoeren van de eigen taken in het verkeer.
Uitgangspunt is, dat het leerproces in een ontspannen en veilige sfeer verloopt, aangepast aan de mogelijkheden en het tempo van de leerling. In deze leeromgeving bereidt Annemieke de leerling stap voor stap voor op zelfstandige verkeersdeelname. Samen met de leerling bekijkt zij wat de angst of onzekerheid veroorzaakt en hoe deze overwonnen kan worden. Van tevoren wordt afgesproken welke doelen zij willen halen en in welk tijdspad dat te realiseren is. Tussentijds wordt dit steeds geëvalueerd.
Om nog beter te kunnen werken en de aanpak nog meer handen en voeten te geven, voelde Annemieke de behoefte om de opleiding Cognitief Gedragstherapeut te volgen. Inmiddels heeft zij deze opleiding succesvol afgerond.
Verder heeft zij zich verdiept in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). De aldus opgedane kennis past Annemieke toe in haar lessen.
Annemieke geeft de rijangstlessen in een automaat.
Het bedienen van het schakelmechanisme vraagt ongemerkt veel aandacht. Liever besteedt zij alle aandacht aan het overwinnen van de angst. Indien het schakelen ook problemen geeft, zal Annemieke in overleg met de cliënt bekijken hoe dit moet worden opgepakt. Maar pas wanneer de verkeersdeelname geen problemen meer oplevert.
- Een automaat slaat nooit af.
- Eenvoudiger te bedienen.
- Minder inspannend.
- Minder handelingen.
- Minder beslissingen.
- Alle aandacht voor het verkeer.
- Veiliger.
- Minder rijlessen nodig.
- Minder kosten om het rijbewijs te halen.
- Vloeiender rijden.
- Comfortabeler.
- Steeds meer auto’s zijn standaard uitgerust met automaat.
Doelgroepen
Mensen die het nemen van rijlessen uitstellen omdat zij zich te onzeker voelen. Mensen die al gelest hebben bij een andere rijschool, maar niet uit de voeten konden met de aanpak van de desbetreffende instructeur. Mensen die in het bezit zijn van het rijbewijs, maar die zich niet veilig voelen op de weg, of in bepaalde verkeerssituaties (bijvoorbeeld autosnelweg).
Neem contact op met Annemieke
Bel vrijblijvend : 06 - 518 528 09
Dit is een methode om heftige ervaringen of gevoelens terug te brengen tot normale proporties.
Voor meer informatie over EMDR, kunt u terecht op de website van De Praktijk.